Dupliquem la xifra de visites

L’Espai Perot Rocaguinarda d’Olost ha duplicat la xifra de visites i ha impulsat activitats per arribar a diferents públics

Famílies, grups de persones grans, estudiants de primària o de secundària i també grups culturals, han vingut a conèixer la història del bandoler Perot Rocaguinarda

L’Espai Perot Rocaguinarda d’Olost ha duplicat la seva xifra de visites durant aquest any 2018 arribant a les 835 persones. Durant el 2017 el centre va obrir de maig a desembre i va rebre 400 visitants.

Del total de visties d’enguany, 102 han correspost a activitats paral·leles impulsades pel mateix centre, com la Gimcana d’en Perot, muntada coincidint amb la Festa Major d’estiu, o la Caminada familiar dels Cinc Sentits, el 14 d’octubre, on van participar 57 persones.

La resta de persones, un total de 733, han fet la visita guiada a l’Espai Perot Rocaguinarda per conèixer la vida del bandoler. D’aquestes, 178 han escollit l’opció de visita + esmorzar, 165 han realitzat un dels itineraris per l’entorn, 60 han visitat també la granja-formatgeria Betara, i 133 han dinat a la Fonda Sala o al Restaurant de La Mola, a Santa Creu de Jutglar. També es té constància que diferents persones han visitat abans o després el Mas Rocaguinarda a Oristà o han aprofitat per anar al mirador de Sant Adjutori, a Lluçà, a Prats o a Alpens, entre d’altres.

Tot i que el centre d’interpretació del bandolerisme ha anat rebent visites al llarg de l’any, les xifres més destacades s’han obtingut els mesos d’octubre i novembre, en què s’han rebut 118 i 350 visites, respectivament. Aquestes visites han estat d’autocars d’alumnes de Secundària, de persones grans i, també, dels visitants de la Xa Fira d’en Rocaguinarda. En el cas de la fira cal destacar que les persones que van fer la visita procedien de l’Anoia, el Bages, el Barcelonès, el Baix Llobregat, La Selva, el Maresme, Osona, el Vallès Occidental i Vallès Oriental i també de Lleida i Girona.

En general la procedència ha estat força diversa. A banda de la visita de persones del Lluçanès s’ha comptat amb visitants de molts pobles d’Osona, molts procedents de Barcelona ciutat i també de Sant Joan Despí, Cardedeu, Santa Coloma de Gramanet, Badalona, Ripollet, Sabadell o el Maresme. Del Bages s’han rebut visitants de Manresa i de Sant Fruitós de Bages i també s’han tingut visites de poblacions gironines (Cassà de la Selva, Sils, Girona, Figueres, Ribes de Freser) i Tarragonines (Tortosa i La Pobla de Mafumet).

En relació al perfil i edats cal destacar que de les 835 persones, el 34% han estat infants o joves fins a 14 anys, fet que es considera molt positiu perquè demostra que el centre d’interpretació és apropiat per adreçar-se no només a grups d’adults o a apassionats de la història i la cultura sinó també a públic escolar i familiar.

El 2019 l’Espai Perot Rocaguinarda seguirà treballant no només per augmentar la xifra de visites sinó, sobretot, perquè tothom que vingui en surti amb un bon record.

Una història per a tots els públics

A vegades es cau amb l’error de pensar que la història és només d’interès per aquells que s’hi volen dedicar… pels friquis que els apassiona conèixer coses del passat…però en realitat hi ha històries que poden captivar l’interès de tots els públics

Heu pensat mai que la història pot convertir-se en una aventura i que el passat ens pertoca a tots?

Petits, grans, professors o alumnes, famílies, amics, si us agrada veure pel·lícules d’acció, d’aventures, i voleu passar una bona estona, no ho dubteu i feu la vostra reserva per visitar l’Espai Perot Rocaguinarda.

Durant una hora podreu conèixer qui era Perot Rocaguinarda, perquè van existir bandolers com ell i algunes de les accions que el van convertir en el personatge amb més seguidors del segle XVII.

Veniu i deixeu-vos emportar per una història real que supera el guió inventat de qualsevol pel·lícula. Àudiovisuals, informació, gegants que parlen, llegendes i disfresses per convertir-vos en bandolers i pubilles del passat… Acció i entreteniment us esperen perquè recordeu el vostre pas per Olost, per l’Espai Perot Rocaguinarda.

I quan sortiu podreu completar la vostra estada fent algun dels itineraris proposats pel poble i gaudint de la gastronomia i productes locals. També us farem recomanacions perquè pugueu visitar llocs tan emblemàtics com el monestir de Lluçà  o qualsevol dels miradors escampats pel Lluçanès.

I, si ho desitgeu, tant si veniu amb un grup de famílies com amb una escola…podeu encarregar-nos La Gimcana d’en Perot o fer alguna de les propostes del tríptic. L’edat més indicada per fer aquesta activitat és de 6 a 12 anys. Si els infants del grup són més grans us podem guiar per fer un dels itineraris de la zona, com van fer un grup de l’institut Jaume Vicens Vives de Girona.

Visita d’un grup d’alumnes de Girona el novembre del 2018

 

I si enlloc de venir a passar un sol dia desitgeu allargar la vostra estada us recomanem que ho feu en un  dels següents allotjaments o en d’altres que trobareu en el mateix territori.

Una història sorprenent, un paisatge que us deixarà bocabadats, pobles ple d’encant i, sense cap dubte, bon menjar, us esperen al Lluçanès!

A la recerca de les lletres robades

FESTA MAJOR D’OLOST. Divendres 10 d’agost de 2018 a les 10 del matí. Espai Perot Rocaguinarda. Unes 40 persones estan preparades per iniciar la Gimcana del bandoler. El seu objectiu: localitzar les lletres del nom del bandoler que un cadell (del bàndol contrari als nyerros), s’ha emportat durant la nit…
Ho aconseguiran?

Durant gairebé 2 hores quatre equips formats per nens i nenes de 3 a 12 anys, pares, mares i joves de La Cràpula van ser els protagonistes del recorregut. Mentre van entrar a diferents establiments del poble van aprendre trets de la història local i com s’elaboren alguns productes d’alimentació de la zona.

Preparats per l'atracament de la Gimcana d'en Perot Rocaguinarda

A punt per atracar a la Gimcana d'en Perot Rocaguinarda

Buscar un animal que fa cruac-cruac, trobar una estrella de dia, competir amb l’equip contrari, fer un atracament, fer bàsquet amb globus d’aigua, saltar, resoldre sopes de lletres o laberints… Aquestes són només algunes de les proves que van haver de superar i durant les quals van aprendre com es fa una llonganissa, una botifarra, una coca o el pa… També van conèixer les propietats dels productes ecològics, quins són els productes de proximitat o què cal portar dins una farmaciola per anar de viatge…

Amb tot, van aconseguir ajudar al bandoler a preparar la maleta per marxar cap a Nàpols (on va ser destinat el juliol del 1611 quan li van concedir l’indult). Per això, després de trobar la darrera lletra es van poder emportar a casa la ‘bossa de l’Espai Perot’, perquè la puguin omplir i viure noves aventures.

La majoria dels participants eren persones d’Olost però també es va comptar amb famílies que estaven de vacances a la zona o que procedien d’altres pobles del Lluçanès i d’Osona.

Aquesta vegada tots els participants van superar amb èxit totes les proves. Moltes felicitats!

INFO: Si sou una colla de diferents famílies i voleu participar a la Gimcana d’en Perot Rocaguinarda podeu trucar al 620 83 71 50 i us l’organitzem.

Les petjades d’en Rocaguinarda

Aquest estiu, seguiu les petjades d’en Rocaguinarda

L’Espai Perot Rocaguinarda d’Olost proposa diferents sortides per conèixer els espais vinculats al bandoler del Lluçanès. Les petjades traspassen les fronteres de la comarca d’Osona i arriben a Barcelona o a la Conca de Barberà

Aquest estiu el Centre d’Interpretació del Bandolerisme d’Olost ha volgut obrir les seves portes perquè els visitants no només coneguin la història que s’explica a dins sinó tot el que va relacionar el bandoler amb Osona i altres indrets de Catalunya. El què es proposa, a partir dels fets històrics que s’anomenen quan es fa la visita, és seguir els passos d’en Perot Rocaguinarda.


Per la compra de 2 entrades els visitants rebran una bossa amb material informatiu dels diferents punts de la ruta amb l’objectiu que puguin descobrir-los al seu aire.

La Ruta del Pa, la Ruta de la Llet, els miradors o les caminades que es poden fer al Lluçanès complementaran informació més vinculada a Oristà i al Mas Rocaguinarda, on va néixer el bandoler. Vic, Taradell, Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta (Vilalleons) o Balenyà són d’altres poblacions de la comarca que aportaran material informatiu sobre caminades o atractius turístics propers.

Totes aquestes poblacions tenen capítols de molt d’interès en la història del bandoler, que es poden descobrir en la visita a l’Espai Perot Rocaguinarda. Lluites entre el bàndol cadell i la Unió d’Armes contra la quadrilla d’en Rocaguinarda a Vilalleons o a Folgueroles, un robatori a L’Ajuda de Balenyà o l’ús de les Cuines d’en Rocaguinarda a Taradell…

Més enllà d’Osona es proposa arribar a la capital catalana per visitar l’església del Pi o localitzar el carrer de Perot Lo Lladre i fins i tot descobrir la comarca de La Conca de Barberà. En aquesta zona en Rocaguinarda hi va anar a lluitar i hi va coincidir amb el Rector de Vallfogona a Vallfogona de Riucorb (autor que, com Cervantes, Lope de Vega, Verdaguer o Maragall), va escriure sobre ell.

La gestora del centre reconeix que “segurament serien moltes més les petjades que es podrien seguir del bandoler arreu de Catalunya però pensem que aquestes poden ser un bon punt de partida”.

Aquesta iniciativa, que si té bona acollida podria continuar al llarg de l’any, s’adreça a un ventall de públic molt ampli: turisme familiar, grups d’excursionistes, amants de la història, grups vinculats amb la cultura o amb la popular (gegants, trabucaires) i, en definitiva “a tothom que senti curiositat per descobrir la història d’un català que el s.XVII va protagonitzar una vida de pel•lícula”.

El tríptic de l’Espai Perot Rocaguinarda

Ens fa il·lusió compartir amb vosaltres el tríptic on informem de les diferents opcions de visita a l’Espai Perot Rocaguinarda. La informació s’adreça a particulars, col·lectius i escoles i té l’objectiu de ser pràctica, atractiva i útil.

Cliqueu a les imatges per veure-les amb millor resolució!

 

Opcions de visita, com arribar, serveis i contacte
Què us espera dins i fora de l’Espai Perot Rocaguinarda

Amb un estil planer i entenedor el tríptic de l’Espai Perot Rocaguinarda ofereix als possibles visitants informació útil si decideixen visitar Olost. D’una banda, destaca la figura del bandoler que protagonitza el centre d’interpretació i, de l’altra, explica què es pot veure a l’interior o fer a l’exterior.

Com a destacats més importants hi ha un apartat dedicat a la Fira d’en Rocaguinarda, que  aquest any serà el diumenge 10 de novembre, i la Gimcana d’en Perot. La gimcana s’ha creat expressament perquè infants o adolescents puguin completar la seva visita amb una activitat d’aprenentatge i moviment.

Altres elements molt pràctics del nou tríptic són les diferents opcions de visita i la possibilitat que el mateix centre gestioni les reserves per dinar als restaurants més propers.

Si teniu qualsevol dubte i voleu ampliar la informació abans de fer una reserva us convidem a trucar-nos al 620 83 71 50 o a enviar-nos un e-mail a: lespairocaguinarda@gmail.com 

No us ho penseu més i veniu a visitar-nos!

Visita i Gimcana per adolescents

Els dies 19 i 21 d’abril l’Espai Perot Rocaguinarda d’Olost va comptar amb la visita de 83 persones. El primer grup provenia d’un institut i van fer la visita i gimcana per adolescents. Dissabte, en canvi, es tractava d’un grup d’una entitat cultural de Barcelona que passaven el dia al Lluçanès sota el títol: Catalunya, terra de bandolers.  En aquest post us expliquem la primera experiència.
Indicacions per trobar comerços i altres establiments
Plànol de la Gimcana

El dia 19 els protagonistes que van visitar el centre d’interpretació van ser 43 nois i noies de 14 i 15 anys de l’institut Gerbert d’Aurillac de Sant Fruitós de Bages. En aquest cas van poder completar la visita amb una Gimcana pels carrers del poble. Recordem que aquesta activitat es fa amb la col·laboració del comerç local i també dels bars i restaurants del municipi.

En aquesta ocasió mentre buscaven les lletres que faltaven del nom de PEROT ROCAGUINARDA, que un cadell s’havia emportat la nit anterior, els joves van poder fer proves ben divereses. Entre d’altres, van haver de fer una tira de roba que creuava la plaça major, disfressar-se de bandolers, trasplantar plantes, fer pilotes de malabars, aprendre a curar una ferida, a trenar cabells llargs o a resoldre una sopa de lletres. Paral·lelament també van aprendre què és necessari per fer el pa, una llonganissa, quins són els aliments més apropiats per poder-se emportar en un llarg viatge o quines diferències hi ha entre els productes ecològics i els de proximitat.

Després de la visita i la Gimcana i de trobar la darrera lletra perduda a dins l’Espai Perot Rocaguinarda, tots els participants van obtenir la seva recompensa. Es van emportar la nova bossa verda dissenyada expressament per a ocasions com aquesta!

Nova bossa de l'Espai Perot Rocaguinarda obsequi gimcana
Productes de l’Espai Perot Rocaguinarda

Agraïm molt la seva visita i esperem que alumnes i professors en puguin guardar un bon record.

RESERVES:  Les escoles que vulguin concertar una visita amb gimcana ho poden reservar trucant al 620 83 71 50 o escribint a lespairocaguinarda@gmail.com 

Us esperem!

Aniversari d’en Perot Rocaguinarda

Enmig del fred i poc abans de Nadal, el 18 de desembre del 1582 naixia al Mas Roca Guinarda d’Oristà Perot Rocaguinarda. Amb els anys es convertí en el bandoler més important del Lluçanès i la seva fama es va extendre per tot Europa. Avui celebrem el seu 435è aniversari!

Avui a l’Espai Perot Rocaguinarda li volem retre homenatge mostrant algunes de les imatges de la Gimcana que hem fet en honor seu. Aquesta activitat, adreçada a públic familiar i a infants de diferents edats, té per objectiu donar a conèixer la cultura i  història d’Olost així com també el seu comerç local.

La Gimcana es vol organitzar entre setmana per coincidir amb l’horari escolar i per poder comptar amb el màxim d’establiments comercials oberts. Gràcies a aquesta activitat els infants poden ajudar a en Perot a preparar la maleta per marxar cap a Nàpols, on va ser destinat el 1611, després de rebre l’indult.

Infants que van estrenar la Gimcana d'en Perot el desembre del 2017
Els petits bandolers d’Olost celebren el 435è aniversari del bandoler
Activitat feta amb la col·laboració del Comerç Local
Recorregut visual de la primera Gimcana d’en Perot

El dijous 14 de novembre dos grups d’infants de 6 i 7 anys de l’Escola Terra Nostra d’Olost van estrenar, juntament amb els seus professors, La Gimcana d’en Perot. Des de l’Espai Perot Rocaguinarda volem agrair la implicació de tot el Comerç Local, tan el que surt representat a les imatges com el que no. En properes edicions la Gimcana recorrerà els diferents comerços de la població.

Esperem que els nens i nenes, a part de poder tastar els productes locals, puguéssin aprendre i gaudir fent aquesta nova activitat. Gràcies a aquesta prova i a l’assessorament dels professors que s’hi van implicar, s’adaptarà la gimcana a diferents franges d’edat per fer-la al màxim d’atractiva per cada grup.

RESERVES: Totes les escoles que vulgueu venir a fer la visita a Espai Perot Rocaguinarda, juntament amb la Gimcana, podeu contactar al 620 83 71 50 per acordar una data.

La Gimcana d’en Perot!

El dilluns 18 de desembre el bandoler del Lluçanès Perot Rocaguinarda hagués celebrat 435 anys. És per aquest motiu que a l’Espai Perot Rocaguinarda ho vam voler celebrar estrenant la Gimcana que porta el seu nom i que s’ha creat per completar la visita que oferim en aquest centre d’interpretació. 

Després de setmanes de preparatius intensos i gràcies a la implicació de petits i grans del poble d’Olost, el dijous 14 de desembre vam estrenar la Gimcana amb la col·laboració dels alumnes de l’Escola Terra Nostra d’Olost.

L’ARGUMENT:
“Avui en Perot està ben enfadat. Resulta que aquesta nit una colla de cadells han entrat a l’Espai mentre ell i la Mercè dormien i sabeu què han fet? Doncs s’han emportat diferents lletres del seu nom!
I com que volien fer-lo treballar les han escampat per diferents racons del poble perquè li costi de trobar-les. És aquí on entra la vostra col·laboració. Voleu ajudar a en Perot a trobar totes les seves lletres?
On creieu que les hauran amagat els cadells? Li hauran posat molt difícil?
Fa poc a en Perot li han enviat una carta per dir-li que aviat rebrà l’indult, el perdó, per marxar cap a Nàpols, Itàlia i per això s’ha de fer la maleta. Cada vegada que trobeu una de les lletres descobrireu una cosa que en Perot s’emportarà a la maleta per anar a Itàlia!”

EN QUÈ CONSISTEIX LA GIMCANA?
Els participants a la gimcana hauran de superar diferents proves mentre ajuden al bandoler a recuperar les lletres que els cadells han escampat pel poble. Durant el recorregut aprendren aspectes destacats de la història i cultura del poble, ajudaran a en Perot Rocaguinarda a fer la maleta per marxar cap a Nàpols i descobriran com s’elaboren alguns productes propis del territori.

La Gimcana es fa GRÀCIES a la col·laboració de tots els comerços del poble.

QUAN ES POT FER LA GIMCANA?
La Gimcana s’adreça a públic escolar o familiar i es recomana fer-la entre setmana.

IMPORTANT PER A ESCOLES:
Si sou una escola i esteu interessats en visitar l’Espai Perot Rocaguinarda i en aventurar-vos a fer la Gimcana només cal que contacteu amb nosaltres trucant al 620 83 71 50 o ens escriviu a lespairocaguinarda@gmail.com

Cliqueu aquí per tenir més informació de les activitats que podem organitzar per a les escoles.

Les lletres d’en Perot Rocaguinarda

Us presentem totes les lletres d’en PEROT ROCAGUINARDA que han elaborat nens i nenes de la Llar d’Infants Estel d’Olost, de l’Escola Terra Nostra i senyores del grup de mitja i ganxet del Casal de la Gent Gran del poble.

Gràcies a la creativitat, implicació i treball intergeneracional desenvolupat, l’Espai Perot Rocaguinada ja disposa de les 17 lletres necessàries per posar fil i agulla a la i fer realitat la GIMCANA D’EN PEROT!!!

Tot seguit us les presentem:


I aquests són els artistes que les han creat:

Els artistes més petits del poble confeccionen les lletres
Lletres fetes pels alumnes de l’escola bressol Estel d’Olost

Nens i nenes de la Llar Infants Estel:

Cicle Inicial de l’Escola Terra Nostra d’Olost (1r i 2n):

Creativitat al poder per fer les lletres
Lletres fetes pels alumnes de 1r i 2n de l’escola Terra Nostra

Cicle Mitjà de l’Escola Terra Nostra d’Olost (3r i 4t): 

Originalitat i atenció al detall per fer les lletres
Lletres fetes pels alumnes de 3r i 4t de l’escola Terra Nostra

Moltes gràcies a tots i a totes!!!