A Olost a l’agost: Camí de la Coromina i Pla de la senyora

Caminada mensual del Lluçanès: 31 d’agost a Olost

Com cada mes durant tot l’any, el Consorci del Lluçanès va impulsar la caminada mensual de l’agost. En aquesta ocasió va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olost perquè el recorregut, d’uns 7 kilòmetres, transcorria per aquest municipi.

El punt de partidia va ser a les 9 del matí a la plaça major. Aquí es va explicar la ‘llegenda dels 2 campanars iguals’ de l’església de Santa Maria. També es van destacar alguns dels capítols més importants de la seva història.

Tot seguit es va enfilar el carrer Berga, on moltes de les cases són fetes del s.XVI. Es va fer una parada per veure els balcons més famosos del poble, que acullen l’escena de les Barjaules durant la Fira d’en Rocaguinarda.

La caminada va seguir fins al Mirador de Sant Adjutori, on els excursionistes van poder entrar a veure l’ermita del Sant.  A continuació es va baixar per seguir el camí que porta a La Coromina.


Després de l’habituallament es va continuar en direcció al Castell d’Olost, modificant una mica la ruta i encarant ja la recta final del trajecte.

I aprofitant la parada es va explicar una mica la història del castell i la suposada existència d’una espasa de constel·lació en aquest indret.


La caminada va finalitzar al migdia a l’Espai Perot Rocaguinarda. Tots els participants van rebre vals i informació per visitar el Centre d’Interpretació del bandoler el dia que els vagi millor.

Podeu veure més imatges clicant aquí.

Aquest estiu, mulla’t amb la història

Com cada any quan comença l’estiu l’Espai Perot Rocaguinarda d’Olost fa una promoció per captar l’atenció de nous visitants. En aquesta ocasió l’objectiu és que els veins i veïnes del Lluçanès s’atreveixin a recórrer alguns kilòmetres per descobrir la història del bandoler més destacat del s. XVII.

Al llarg de l’any les visites que es reben a l’Espai Perot Rocaguinarda (Olost) acostumen a ser de persones de Barcelona, Tarragona o Girona.., però “en comptades ocasions és de gent del Lluçanès”.

És per aquest motiu que enguany, de juny a setembre, tots els infants i joves fins a 18 anys que viuen al territori podran fer la visita de forma gratuïta. “La intenció és que gràcies a ells els seus pares també puguin descobrir la història de pel·lícula que va protagonitzar el bandoler del Lluçanès”.

Per poder gaudir de la promoció només caldrà indicar a quina població del Lluçanès resideixen o a quina escola van. En el cas dels adults, el preu de l’entrada serà de 3€ però si es decideix fer la visita en grup i aquest supera les 15 persones, el preu serà de 2€.

L’Espai Perot Rocaguinarda es pot visitar entre setmana o els caps de setmana sempre i quan s’hagi fet una reserva. Per concertar lesvisites es pot trucar al 620837150 o escriure a lespairocaguinarda@gmail.com 

Com assegura la gestora del centre, “aquesta promoció es fa amb la millor de les intencions. Sabem que sempre costa visitar el que tenim més a prop però també creiem que és important aprendre a valorar-ho”.

Un cop d’ull a les promocions anteriors

Des de l’estiu del 2017 l’Espai Perot Rocaguinarda ha fet diferents campanyes. El 2017 els visitants podien canviar l’entrada del centre per un gelat als bars d’Olost o fer la visita gratuïta si tenien l’abonament de les piscines. “En aquella ocasió la promoció s’adreçada al públic local però els que més se’n van beneficiar van ser els visitants de fora”.

El 2018 per la compra de 2 entrades s’obsequiava als turistes amb una bossa plena d’informació per poder resseguir les petjades del bandoler. Entre d’altres es proporcionava informació de Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles, Vic, Els Hostalets de Balenyà,  Calldetenes, Taradell o de Vallfogona de Riucorb, a la Conca de Barberà (on Rocaguinarda van coincidir amb el Rector de Vallfogona)…

Una ploma vermella pels més menuts

A l’Espai Perot Rocaguinarda d’Olost estem molt contents d’haver acollit una visita molt especial el dijous 4 d’abril al matí.

Els infants de l’Escola Bressol Estel, de 0 a 3 anyets, i les seves professores, ens van venir a veure per conèixer qui són els gegants d’Olost (Perot Rocaguinarda i Mecè de Pecanins – 1987).

Moltes gràcies per la visita Escola Bressol Estel!!!

I nosaltres, a part de mostrar-los uns gegants que parlen, també els vam explicar un conte per introduir els dos personatges.

“La ploma vermella”: una  història que transcórrer entre Oristà i Olost i que acaba mooolt més lluny… on hi ha una casa de pagès molt gran, un avi, un nen i una nena i, el protagonista principal, un barret ben negre.

Esperem que els nens i nenes gaudíssin molt de l’activitat i especialment transformant-se en petits bandolers i bandoleres.

Si sou una família amb infants petits, una escola bressol o professors de nens i nenes de P3, P4 o P5, podeu contactar amb nosaltres al 620 83 71 50 per informar-vos del què us podem oferir!

Us esperem!

Descobriu els secrets del blat forment

A vegades es troben coses a terra que són més importants del que ens pensem…


Fa uns anys en una casa de Sant Boi del Lluçanès el seu propietari va trobar unes llavors de blat i va decidir plantar-les… D’aquí en va sorgir el blat forment, que antigament era el que es plantava al Lluçanès i que per diferents motius es va deixar de cultivar…


Però, quines característiques té el blat forment?
I com es diferencia de la varietat de blat més comuna?
Quines són les seves principals propietats?
És diferent el pa que se n’obté? Quin gust té?
I què és el blat escairat?


Si voleu conèixer la resposta a totes aquestes preguntes des de l’Espai Perot Rocaguinarda d’Olost us recomanem que no us perdeu la visita al Mas Terricabras, d’Oristà. Es tracta d’una masia amb camps, bestiar i ubicada en un entorn immillorable. I és el tret de sortida a la RUTA DEL PA del Lluçanès.

Aquesta ruta permet als visitants veure el blat al camp, visitar el Molí fariner de Puig-Oriol i també el Forn Cal Pujals de Sant Boi del Lluçanès on s’utilitza aquest ingredient per elaborar el pa.

Al Mas Terricabras us podran explicar tots els secrets del blat forment
i també mostrar-vos-el de ben a prop! 

INFORMACIÓ I RESERVES: 
Podeu fer la vostra reserva directament al Mas Terricabras 699 71 38 26. També podeu combinar la visita al Mas amb la visita a l’Espai Perot Rocaguinarda (a 10 minuts de distància). Aquí podreu conèixer la vida del bandoler Perot Rocaguinarda (1582 Oristà – 1635? Nàpols) que ben segur que ja va conèixer el blat forment i tastar el seu pa. Us podeu posar en contacte amb l’Espai Perot Rocaguinarda al al 620 83 71 50!

Podeu fer la vostra reserva a la Ruta del Pa omplint el següent FORMULARI.

Si cliqueu aquí podreu descobrir altres productes d’Oristà i del Lluçanès

Article al Descobrir sobre la Ruta del Pa del Lluçanès

Una caminada amb teatre i bon ambient

Estaria bé fer una caminada vinculada al Dia de la Dona…

Vam tenir en compte aquest suggeriment i la data del diumenge 10 de març per començar a treballar una proposta…

Què es podria fer? Des de l’Espai Perot Rocaguinarda vam decidir contactar amb algunes de les actrius de la Fira d’en Rocaguinarda.  Una Fira que aquest any es farà el diumenge 10 de novembre a Olost. Crearíem un guió i haurien de sorprendre als caminants en diferents punts per tal de vincular història, dona, cultura, etc…

I així va ser…

Participants a la Caminada del 10 de març de 2019

El diumenge dia 10 unes 120 persones es van apuntar a la iniciativa i després de caminar durant mitja hora, a prop de La Casanova, es van trobar amb La Bruixa!!!


La Bruixa ens convidava a marxar, a deixar-la sola collint herbes i a seguir fins al Mas de Pecanins per buscar a la Mercè (l’estimada del bandoler Perot Rocaguinarda). La Bruixa havia trobat un barret negre, sense les habituals plomes vermelles que sempre portava el bandoler… i ens proposava buscar-les o investigar perquè les havia perdut.

Arribats al Mas de Pecanins i després d’un generós esmorzar vam coincidir amb algunes de les barjaules de la Fira d’en Rocaguinarda, que ens van informar que la Mercè havia marxat camí enllà, cap al bosc, per veure si podia trobar en Perot…


Novament una veïna, ben enfadada, ens deia que marxéssim d’allà, que què hi feia tanta gentada davant de casa seva…

I li vam fer cas, vam seguir el recorregut i enmig del bosc vam començar a trobar plomes i més plomes fins que vam trobar un pergamí amb un escrit de la Mercè de Pecanins!!!

Què ens diria?

Si voleu saber el final d’aquesta història veniu a descobrir la vida del bandoler català més famós del s.XVII a l’Espai Perot Rocaguinarda. Aquí trobareu tota la informació.

Us hi esperem!!!

Dupliquem la xifra de visites

L’Espai Perot Rocaguinarda d’Olost ha duplicat la xifra de visites i ha impulsat activitats per arribar a diferents públics

Famílies, grups de persones grans, estudiants de primària o de secundària i també grups culturals, han vingut a conèixer la història del bandoler Perot Rocaguinarda

L’Espai Perot Rocaguinarda d’Olost ha duplicat la seva xifra de visites durant aquest any 2018 arribant a les 835 persones. Durant el 2017 el centre va obrir de maig a desembre i va rebre 400 visitants.

Del total de visties d’enguany, 102 han correspost a activitats paral·leles impulsades pel mateix centre, com la Gimcana d’en Perot, muntada coincidint amb la Festa Major d’estiu, o la Caminada familiar dels Cinc Sentits, el 14 d’octubre, on van participar 57 persones.

La resta de persones, un total de 733, han fet la visita guiada a l’Espai Perot Rocaguinarda per conèixer la vida del bandoler. D’aquestes, 178 han escollit l’opció de visita + esmorzar, 165 han realitzat un dels itineraris per l’entorn, 60 han visitat també la granja-formatgeria Betara, i 133 han dinat a la Fonda Sala o al Restaurant de La Mola, a Santa Creu de Jutglar. També es té constància que diferents persones han visitat abans o després el Mas Rocaguinarda a Oristà o han aprofitat per anar al mirador de Sant Adjutori, a Lluçà, a Prats o a Alpens, entre d’altres.

Tot i que el centre d’interpretació del bandolerisme ha anat rebent visites al llarg de l’any, les xifres més destacades s’han obtingut els mesos d’octubre i novembre, en què s’han rebut 118 i 350 visites, respectivament. Aquestes visites han estat d’autocars d’alumnes de Secundària, de persones grans i, també, dels visitants de la Xa Fira d’en Rocaguinarda. En el cas de la fira cal destacar que les persones que van fer la visita procedien de l’Anoia, el Bages, el Barcelonès, el Baix Llobregat, La Selva, el Maresme, Osona, el Vallès Occidental i Vallès Oriental i també de Lleida i Girona.

En general la procedència ha estat força diversa. A banda de la visita de persones del Lluçanès s’ha comptat amb visitants de molts pobles d’Osona, molts procedents de Barcelona ciutat i també de Sant Joan Despí, Cardedeu, Santa Coloma de Gramanet, Badalona, Ripollet, Sabadell o el Maresme. Del Bages s’han rebut visitants de Manresa i de Sant Fruitós de Bages i també s’han tingut visites de poblacions gironines (Cassà de la Selva, Sils, Girona, Figueres, Ribes de Freser) i Tarragonines (Tortosa i La Pobla de Mafumet).

En relació al perfil i edats cal destacar que de les 835 persones, el 34% han estat infants o joves fins a 14 anys, fet que es considera molt positiu perquè demostra que el centre d’interpretació és apropiat per adreçar-se no només a grups d’adults o a apassionats de la història i la cultura sinó també a públic escolar i familiar.

El 2019 l’Espai Perot Rocaguinarda seguirà treballant no només per augmentar la xifra de visites sinó, sobretot, perquè tothom que vingui en surti amb un bon record.

Una història per a tots els públics

A vegades es cau amb l’error de pensar que la història és només d’interès per aquells que s’hi volen dedicar… pels friquis que els apassiona conèixer coses del passat…però en realitat hi ha històries que poden captivar l’interès de tots els públics

Heu pensat mai que la història pot convertir-se en una aventura i que el passat ens pertoca a tots?

Petits, grans, professors o alumnes, famílies, amics, si us agrada veure pel·lícules d’acció, d’aventures, i voleu passar una bona estona, no ho dubteu i feu la vostra reserva per visitar l’Espai Perot Rocaguinarda.

Durant una hora podreu conèixer qui era Perot Rocaguinarda, perquè van existir bandolers com ell i algunes de les accions que el van convertir en el personatge amb més seguidors del segle XVII.

Veniu i deixeu-vos emportar per una història real que supera el guió inventat de qualsevol pel·lícula. Àudiovisuals, informació, gegants que parlen, llegendes i disfresses per convertir-vos en bandolers i pubilles del passat… Acció i entreteniment us esperen perquè recordeu el vostre pas per Olost, per l’Espai Perot Rocaguinarda.

I quan sortiu podreu completar la vostra estada fent algun dels itineraris proposats pel poble i gaudint de la gastronomia i productes locals. També us farem recomanacions perquè pugueu visitar llocs tan emblemàtics com el monestir de Lluçà  o qualsevol dels miradors escampats pel Lluçanès.

I, si ho desitgeu, tant si veniu amb un grup de famílies com amb una escola…podeu encarregar-nos La Gimcana d’en Perot o fer alguna de les propostes del tríptic. L’edat més indicada per fer aquesta activitat és de 6 a 12 anys. Si els infants del grup són més grans us podem guiar per fer un dels itineraris de la zona, com van fer un grup de l’institut Jaume Vicens Vives de Girona.

Visita d’un grup d’alumnes de Girona el novembre del 2018

 

I si enlloc de venir a passar un sol dia desitgeu allargar la vostra estada us recomanem que ho feu en un  dels següents allotjaments o en d’altres que trobareu en el mateix territori.

Una història sorprenent, un paisatge que us deixarà bocabadats, pobles ple d’encant i, sense cap dubte, bon menjar, us esperen al Lluçanès!

A la recerca de les lletres robades

FESTA MAJOR D’OLOST. Divendres 10 d’agost de 2018 a les 10 del matí. Espai Perot Rocaguinarda. Unes 40 persones estan preparades per iniciar la Gimcana del bandoler. El seu objectiu: localitzar les lletres del nom del bandoler que un cadell (del bàndol contrari als nyerros), s’ha emportat durant la nit…
Ho aconseguiran?

Durant gairebé 2 hores quatre equips formats per nens i nenes de 3 a 12 anys, pares, mares i joves de La Cràpula van ser els protagonistes del recorregut. Mentre van entrar a diferents establiments del poble van aprendre trets de la història local i com s’elaboren alguns productes d’alimentació de la zona.

Preparats per l'atracament de la Gimcana d'en Perot Rocaguinarda

A punt per atracar a la Gimcana d'en Perot Rocaguinarda

Buscar un animal que fa cruac-cruac, trobar una estrella de dia, competir amb l’equip contrari, fer un atracament, fer bàsquet amb globus d’aigua, saltar, resoldre sopes de lletres o laberints… Aquestes són només algunes de les proves que van haver de superar i durant les quals van aprendre com es fa una llonganissa, una botifarra, una coca o el pa… També van conèixer les propietats dels productes ecològics, quins són els productes de proximitat o què cal portar dins una farmaciola per anar de viatge…

Amb tot, van aconseguir ajudar al bandoler a preparar la maleta per marxar cap a Nàpols (on va ser destinat el juliol del 1611 quan li van concedir l’indult). Per això, després de trobar la darrera lletra es van poder emportar a casa la ‘bossa de l’Espai Perot’, perquè la puguin omplir i viure noves aventures.

La majoria dels participants eren persones d’Olost però també es va comptar amb famílies que estaven de vacances a la zona o que procedien d’altres pobles del Lluçanès i d’Osona.

Aquesta vegada tots els participants van superar amb èxit totes les proves. Moltes felicitats!

INFO: Si sou una colla de diferents famílies i voleu participar a la Gimcana d’en Perot Rocaguinarda podeu trucar al 620 83 71 50 i us l’organitzem.

Les petjades d’en Rocaguinarda

Aquest estiu, seguiu les petjades d’en Rocaguinarda

L’Espai Perot Rocaguinarda d’Olost proposa diferents sortides per conèixer els espais vinculats al bandoler del Lluçanès. Les petjades traspassen les fronteres de la comarca d’Osona i arriben a Barcelona o a la Conca de Barberà

Aquest estiu el Centre d’Interpretació del Bandolerisme d’Olost ha volgut obrir les seves portes perquè els visitants no només coneguin la història que s’explica a dins sinó tot el que va relacionar el bandoler amb Osona i altres indrets de Catalunya. El què es proposa, a partir dels fets històrics que s’anomenen quan es fa la visita, és seguir els passos d’en Perot Rocaguinarda.


Per la compra de 2 entrades els visitants rebran una bossa amb material informatiu dels diferents punts de la ruta amb l’objectiu que puguin descobrir-los al seu aire.

La Ruta del Pa, la Ruta de la Llet, els miradors o les caminades que es poden fer al Lluçanès complementaran informació més vinculada a Oristà i al Mas Rocaguinarda, on va néixer el bandoler. Vic, Taradell, Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta (Vilalleons) o Balenyà són d’altres poblacions de la comarca que aportaran material informatiu sobre caminades o atractius turístics propers.

Totes aquestes poblacions tenen capítols de molt d’interès en la història del bandoler, que es poden descobrir en la visita a l’Espai Perot Rocaguinarda. Lluites entre el bàndol cadell i la Unió d’Armes contra la quadrilla d’en Rocaguinarda a Vilalleons o a Folgueroles, un robatori a L’Ajuda de Balenyà o l’ús de les Cuines d’en Rocaguinarda a Taradell…

Més enllà d’Osona es proposa arribar a la capital catalana per visitar l’església del Pi o localitzar el carrer de Perot Lo Lladre i fins i tot descobrir la comarca de La Conca de Barberà. En aquesta zona en Rocaguinarda hi va anar a lluitar i hi va coincidir amb el Rector de Vallfogona a Vallfogona de Riucorb (autor que, com Cervantes, Lope de Vega, Verdaguer o Maragall), va escriure sobre ell.

La gestora del centre reconeix que “segurament serien moltes més les petjades que es podrien seguir del bandoler arreu de Catalunya però pensem que aquestes poden ser un bon punt de partida”.

Aquesta iniciativa, que si té bona acollida podria continuar al llarg de l’any, s’adreça a un ventall de públic molt ampli: turisme familiar, grups d’excursionistes, amants de la història, grups vinculats amb la cultura o amb la popular (gegants, trabucaires) i, en definitiva “a tothom que senti curiositat per descobrir la història d’un català que el s.XVII va protagonitzar una vida de pel•lícula”.

El tríptic de l’Espai Perot Rocaguinarda

Ens fa il·lusió compartir amb vosaltres el tríptic on informem de les diferents opcions de visita a l’Espai Perot Rocaguinarda. La informació s’adreça a particulars, col·lectius i escoles i té l’objectiu de ser pràctica, atractiva i útil.

Cliqueu a les imatges per veure-les amb millor resolució!

 

Opcions de visita, com arribar, serveis i contacte
Què us espera dins i fora de l’Espai Perot Rocaguinarda

Amb un estil planer i entenedor el tríptic de l’Espai Perot Rocaguinarda ofereix als possibles visitants informació útil si decideixen visitar Olost. D’una banda, destaca la figura del bandoler que protagonitza el centre d’interpretació i, de l’altra, explica què es pot veure a l’interior o fer a l’exterior.

Com a destacats més importants hi ha un apartat dedicat a la Fira d’en Rocaguinarda, que  aquest any serà el diumenge 10 de novembre, i la Gimcana d’en Perot. La gimcana s’ha creat expressament perquè infants o adolescents puguin completar la seva visita amb una activitat d’aprenentatge i moviment.

Altres elements molt pràctics del nou tríptic són les diferents opcions de visita i la possibilitat que el mateix centre gestioni les reserves per dinar als restaurants més propers.

Si teniu qualsevol dubte i voleu ampliar la informació abans de fer una reserva us convidem a trucar-nos al 620 83 71 50 o a enviar-nos un e-mail a: lespairocaguinarda@gmail.com 

No us ho penseu més i veniu a visitar-nos!